Bouwplan Noorddijk/Geerkade - Maassluis
Milieu

Feiten: 

Wij zijn wij van mening dat de geplande bouw Noorddijk/Geerkade een enorme invloed zal hebben op de uitstoot van DME (Diesel Motoren Emissie) welke veroorzaakt wordt door het diep de binnenstad invaren van binnenvaartschepen welke tot vlak onder uw ramen en uw balkon hun uitstoot de atmosfeer inblazen. Door de bouw van project Noorddijk/Geerkade zal ons inziens het doen verwaaien, oplossen en verdrijven van deze DME bemoeilijkt worden door het doen optreden van het zgn. "kokereffect". DME zal zich daardoor langer in de atmosfeer in en rondom het leefmilieu aan de Geerkade/Schanseiland blijven op houden. Een referentiesituatie is dan ook (volgens ons) voor de hand liggend. Deze kankerverwekkende Diesel Motoren Emissie (DME), afkomstig van binnenvaartschepen met vuile dieselmotoren welke dagelijks de schansbrug passeren of daar voor opening liggen te wachten, is volgens Gemeente Rotterdam (beheerder havens) pas verboden vanaf 2025 (kenmerk:07/2044/).

Tot die tijd moet u dus genoegen nemen met de uitstoot van Diesel Motoren Emissie direct onder uw balkon, ramen en deuren.

Dat deze emissie kankerverwekkend is en gelijk staat aan asbest wordt bevestigd door het agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) 2012.

Was dit aanvankelijk nog niet met zekerheid te stellen, inmiddels is er voldoende wetenschappelijk bewijs om deze dieseluitlaatgassen te kwalificeren als “KANKERVERWEKKEND”.

Het is dan ook naar onze menig niet aan de bewoners van Maassluis uit te leggen dat er steeds meer steden in Nederland zijn waar vrachtwagens met vuile dieselmotoren worden geweerd en dat hier in Maassluis elke dag opnieuw schepen met vuile dieselmotoren diep de binnenstad in kunnen varen met achterlating van hun kankerverwekkende uitstoot.

Ook opmerkelijk is te weten dat men het aantal keren dat de grens van 40µg/m³ per dag wordt overschreden niet weet en hoeveel dit meer is dan 18 maal per jaar in dit gebied. Tevens is niet bekend of de Gemeente Maassluis samenwerkt met het NSL (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit) middels een omvangrijk maatregelenpakket om tijdig aan de Europese grenswaarden voor de luchtkwaliteit te voldoen.

In elk geval merken wij hier op het Schanseiland niets van dit alles en varen de binnenvaartschepen met vuile dieselmotoren gewoon de binnenstad van Maassluis binnen.

Het moge duidelijk zijn dat wij ons hier ernstige zorgen over maken, echter op enige medewerking van Gemeente Maassluis behoeft niet te worden gerekend. De Gemeente verklaart bij e-mail van 10 september 2012, citaat: “Zolang genoemde wet-regelgeving niet van kracht is kan Gemeente Maassluis niet handhavend optreden”.

Gelet op de al tientallen jaren bestaande  sociale onrust in dit gedeelte van de binnenstad moet dit ondoordachte bouwplan worden gestopt en moet er gewerkt worden aan oplossingen. Er moet niet worden doorgegaan met het uitvoeren van onbehoorlijk bestuur. Het plan dient niets anders dan het vullen van de zakken van een projectontwikkelaar en niet zoals het behoord te zijn, nl. het dienen van maatschappelijk/algemeen belang.

Verder zijn wij van mening dat het parkeren van bestelauto’s (hoog/laag, verlengd) op /aan/langs de Marnixkade al dan niet voorzien van om aandacht schreeuwende reclame ook moet worden gezien als milieu vervuiling en verpaupering van ons leefmilieu. Het Historisch karakter wordt afgebroken en daarmee het aanzicht van de aangrenzende monumentale bebouwing.

Wij verzoeken dan ook een ieder deze voertuigen niet (meer) te parkeren aan de Marnixkade, alternatieven zijn er o.a. aan de buitenrand van Schanseiland en het parkeerterrein nabij de Immanuelkerk.

De ontsiering van een "drijvende caravan" (de Bastaard), gelegen aan de historische Marnixkade, vinden wij dan ook tekenend en van geen respect tonen. Tevens is het een miskenning (gedogen) door het gehele bestuur van Maassluis voor dit gedeelte van de historische binnenstad.

 

Bewonerscommissie/Schanseiland.

S. Dubbelman: voorzitter.

D.v.d.Pol: secretaris.

 

Schepen